Regie loopbaan

Hoe neem jij regie over jouw loopbaan?

Persoonlijk leiderschap is simpel gezegd leidinggeven aan je eigen leven en loopbaan. Dat klinkt simpel, maar in de praktijk is het vaak een hele zoektocht, omdat je wordt uitgedaagd over jezelf na te denken: wie ben jij, hoe geef jij leiding aan jezelf, hoe maak jij keuzes? In dit artikel ga ik in op vier uitgangspunten die je helpen regie te nemen over jouw eigen loopbaan en drie vragen die meer inzicht geven in hoe je dat praktisch kunt doen.

1. Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en je loopbaan

Het eerste uitgangspunt is dat jij zelf verantwoordelijk bent voor je loopbaan en niemand anders. Niet je werkgever, niet je leidinggevende, niet je partner. In de praktijk kan het zijn dat je niet de baan krijgt die je wenst, je hebt helaas niet overal invloed op. Maar je kunt wel zelf bepalen hoe je ermee omgaat en welke keuzes je maakt. Jij bent de regisseur van je loopbaan.

2. Persoonlijke & professionele ontwikkeling

Ken Uzelve. Deze woorden stonden in gouden letters op het orakel van Delphi en was de lijfspreuk van Socrates. Als je leiding wilt geven aan jezelf is het wel zo handig dat je weet wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Deze drie ‘gouden’ vragen om jezelf te leren kennen, zijn niet van de ene op de andere dag te beantwoorden. En ze veranderen ook mee met de fases van je leven en de ontwikkeling in je werk. Persoonlijk leiderschap gaat daarom ook over zelfkennis en de bereidheid om jezelf te ontwikkelen, zowel persoonlijk als professioneel.

3. Vertrouwen en een growth mindset

Vertrouwen is een belangrijk thema, omdat iedereen wel eens ergens onzeker over is, zeker in een nieuwe werkomgeving. Dat is niet erg. Maar het is wel fijn als je een basisvertrouwen hebt in jezelf, uitgaat van een positief zelfbeeld en weet waar je goed in bent. Uiteraard mag je fouten maken. We vergeten nog wel eens dat we juist kunnen leren van onze ‘fouten’. Een ‘growth mindset’ is daarbij heel helpend: je bent gericht op “ik kan het leren’ in plaats van ‘ik kan het niet’. 

Maak bewuste keuzes maken die bij jou passen

Als we keuzes maken in onze loopbaan, spelen – vaak onbewust – de meningen vanuit onze omgeving een rol: onze ouders, de maatschappij, onze vrienden of (oud) collega’s. Durf jij keuzes te maken die misschien afwijkend zijn, maar die passen bij jou? Te veel aanpassen aan de wensen van de omgeving in plaats van wat je zelf wilt, kan zorgen voor een groot energielek. 

Bewuste keuzes maken, heeft ook te maken met afstemming op jouw privéleven: welke werk-leven balans wil jij, wat zijn de kosten van je levensonderhoud, ben je gezond, ben je bereid te verhuizen? Het gaat dus niet altijd over je ideale droombaan realiseren, maar over realistische keuzes die passen bij jouw behoeften, je levensfase en privéomstandigheden.

Marianne

Geschreven door