4 stappen voor het stellen van grenzen
Je agenda zit best vol en dan komt die ene collega met de vraag: kan jij dit even overnemen? Of je leidinggevende vraagt vriendelijk -doch dringend- of jij snel die belangrijke taak kan doen. Met een beetje pech heb jij collegaβs die graag taken en opdrachten over de schutting flikkeren. Wat doe jij dan? Zeg je ja of nee? Kan het er nog bij of eigenlijk niet, maar je wilt liever geen nee zeggen?
Dat laatste zie ik veel in mijn coachpraktijk. Nee zeggen is lastig. En als ik vraag waarom dat moeilijk is, weten ze dat niet zo goed.
Grensbewustzijn
Dat heeft te maken met je grensbewustzijn; bewustzijn van wat jouw grens wel en niet is. De keuze van ja/nee zeggen is een intern beslissingsproces en gaat razendsnel en onbewust. Voor je het weet heb je ja gezegd, zonder erbij stil te staan. Aiβ¦ Later baal je flink βoh my, hoe heb ik dit weer kunnen laten gebeuren?β Ik zal je uitleggen waarom.
Waarom we vaker ‘ja’ zeggen dan ons lief is
- Je bent loyaal aan je collega of leidinggevende en wilt graag helpen.
- Je zegt liever ja dan dat je moet uitleggen waarom je nee zegt.
- Je zegt ja omdat je een mogelijk conflict of discussie erover wilt vermijden.
- Je vindt je werk supertof, er kan zeker nog wel een leuke klus bij!
- Je bent ambitieus en denkt dat je tegen alles ja moet zeggen om hogerop de ladder te komen.
- Allerlei andere gedachten in je hoofd die maken dat nee zeggen moeilijker is dan ja zeggen, ook al kan je het qua tijd/energie er eigenlijk niet bij hebben.
Onze overtuigingen spelen een belangrijke rol in het βjaβ zeggen. En daaronder, in een diepere laag van jouw Zijn, liggen drijfveren die totaal hun eigen gang kunnen gaan. Drijfveren zijn bijvoorbeeld het vermijden van gedoe, regels willen opvolgen, waardering krijgen, goed je best willen doen, vriendelijk zijn. Ze zetten jou in beweging voor je het door hebt. Maar… hoe leer je dan ‘nee’ te zeggen?
4 stappen die je helpen om ‘nee’ te leren zeggen
βοΈ Stap 1: bewustwording van je grens; wil je ja of nee zeggen en waarom?
βοΈ Stap 2: druk even op de βon holdβ knop en zeg βmag ik er later op terugkomen? Dan kan ik even kijken of het past?’ Dat geeft jou de tijd voor stap 1 en ook hoe je de boodschap goed kan communiceren.
βοΈ Stap 3: leer je overtuigingen en drijfveren kennen. Wat maakt dat je altijd ja zegt. Als je wat bij de diepe gelegen redenen komt, kan je jouw patroon echt veranderen.
βοΈ Stap 4: durf het ongemak dat hoort bij nee zeggen, er te laten zijn. We willen graag dat alles gemakkelijk is, maar ongemak hoort bij samenwerken.