Teveel werk op je bord?

Dat heeft te maken met je grensbewustzijn; bewustzijn van wat jouw grens wel en niet is. De keuze van ja/nee zeggen is een intern beslissingsproces en gaat razendsnel en onbewust. Voor je het weet heb je ja gezegd, zonder erbij stil te staan. Ai… Later baal je flink β€˜oh my, hoe heb ik dit weer kunnen laten gebeuren?’ Ik zal je uitleggen waarom.

  • Je bent loyaal aan je collega of leidinggevende en wilt graag helpen.
  • Je zegt liever ja dan dat je moet uitleggen waarom je nee zegt.
  • Je zegt ja omdat je een mogelijk conflict of discussie erover wilt vermijden.
  • Je vindt je werk supertof, er kan zeker nog wel een leuke klus bij!
  • Je bent ambitieus en denkt dat je tegen alles ja moet zeggen om hogerop de ladder te komen.
  • Allerlei andere gedachten in je hoofd die maken dat nee zeggen moeilijker is dan ja zeggen, ook al kan je het qua tijd/energie er eigenlijk niet bij hebben.

Onze overtuigingen spelen een belangrijke rol in het β€˜ja’ zeggen. En daaronder, in een diepere laag van jouw Zijn, liggen drijfveren die totaal hun eigen gang kunnen gaan. Drijfveren zijn bijvoorbeeld het vermijden van gedoe, regels willen opvolgen, waardering krijgen, goed je best willen doen, vriendelijk zijn. Ze zetten jou in beweging voor je het door hebt. Maar… hoe leer je dan ‘nee’ te zeggen?

βœ”οΈ Stap 1: bewustwording van je grens; wil je ja of nee zeggen en waarom?
βœ”οΈ Stap 2: druk even op de β€˜on hold’ knop en zeg β€˜mag ik er later op terugkomen? Dan kan ik even kijken of het past?’ Dat geeft jou de tijd voor stap 1 en ook hoe je de boodschap goed kan communiceren.
βœ”οΈ Stap 3: leer je overtuigingen en drijfveren kennen. Wat maakt dat je altijd ja zegt. Als je wat bij de diepe gelegen redenen komt, kan je jouw patroon echt veranderen.
βœ”οΈ Stap 4: durf het ongemak dat hoort bij nee zeggen, er te laten zijn. We willen graag dat alles gemakkelijk is, maar ongemak hoort bij samenwerken.

Marianne

Geschreven door